FANTISERA MERA! ljusgestaltning Hjortsbergskolan

Vy1_fantiseramera

Bild: Verket dagtid med klar himmel och tänt allmänljus.

När mörkret lagt sig

Bild: När mörkret lägger sig framträder färgerna och dynamiken nästan magiskt.

detalj_moln_hjortsbergskolan

Detaljbild

FANTISERA MERA!
Ljusgestaltning till nya Hjortsbergskolan på uppdrag av Ljungby kommun.
2020 januari
Fåglar med vingar av glas reflekterar in solljus och molnformerna skiftar sakta i regnbågens färger.

Hängande ljuskonstverk i entréhall och atrium med syfte att ge Hjortsbergskolan en egen identitet och ett blickfång i en annars tom rumslighet i taket. Verket kan ses från alla våningar och dess skiftande integrerade ljussättning ger en dynamik och blickfång där detaljer i gravyr och glasdetaljer utvecklar sig när du kommer närmare. Verket skiftar skepnad under dagen och under året med dagsljusets skiftningar.

Verket består av 6 st molnformer, 1-1,5 meter långa som ”svävar” pendlade 2-3,5 meter från taket över trappan. Integrerade LED-lister lyser upp molnen inifrån och är programmerat att skifta långsamt i olika regnbågens färger för att skapar ett blickfång och dynamik till platsen. Därtill ”regndroppar” i blåst glas som hänger från molnen och 2 st fåglar i gul spegelplexi som hänger ovanför molen och reflekterar sol-och dagsljus ner bland molnen. Skolan är en plats för lärande, nyfikenhet och fokus. Verket är tänkt att platsen en egen identitet och appellera till barnens såväl som pedagogernas fantasi och ge utrymme för att låta tankarna och fantasin flöda fritt en stund. ”Att titta upp i molnen” är något som förknippas med att låta tankarna flöda och att ha en positiv lugn stund. Regnbågen har även den en positiv symbolik och de olika färgerna representerar värden som mångfald, inkluderande, hopp och längtan i tex HBTQ -flaggan. För att förstärka verkets narrativa innehåll svävar 2 st gyllene fåglar bland molnen. Fåglar med sin flygförmåga representerar frihet och förmågan att se världen ur ett annat och större perspektiv. Verket som helhet är även tänkt att representera regnbågens tillkomst; solen, i form av fåglarna lyser på blåsta droppformer/regndroppar som faller från moln och vid rätt förhållande så bryts ljuset i vatten dropparna i luften och skapar ett optiskt och meteorologiskt fenomen – regnbågen